Erfgoed en Visie lanceert samen met Nederlandse partner unieke tool om 101.000 erfgoedpanden in Vlaanderen te verduurzamen

Er zijn in Vlaanderen ongeveer 101.000 erfgoedgebouwen, beschermde gebouwen, stads- en dorpsgezichten en monumenten (2021). Hiervan heeft het merendeel een zeer lage EPC-waarde. Een probleem dat met beide handen en zo snel mogelijk moet worden aangepakt.  “Ook in Vlaanderen merken we dat de vraag naar het verduurzamen van erfgoedpanden de afgelopen jaren enorm gegroeid is. Daarnaast merken we dat de kennis om deze panden energiezuiniger te maken ondermaats is, simpelweg omdat het vaak erg specifiek is. Het implementeren van duurzaamheidsingrepen is voor erfgoedpanden vaak een uitdaging. Standaardtoepassingen zijn vaak niet mogelijk of wenselijk, waardoor dit soort panden gespecialiseerd advies en maatwerk vereist”, zegt Edith Vermeiren, CEO van Erfgoed en Visie. Aan die behoefte komt het architectenbureau nu tegmoet met De Groene Menukaart en het Energie- en verduurzamingsadvies (EVA). 


De Groene Menukaart

De Groene Menukaart is een platform waar elke eigenaar van een erfgoedpand terecht kan voor informatie over het verduurzamen van zijn of haar pand. De menukaart is ontwikkeld door De Groene Grachten en is in Nederland al 12 jaar hét centrale platform voor eigenaren van historische gebouwen. Erfgoed en Visie heeft de informatie in het platform aangepast aan de Vlaamse gebouwen. Eigenaren vinden op het platform naast verduurzamingsmogelijkheden ook informatie over Vlaamse subsidies, financiering en wetgeving voor het verduurzaming van erfgoedgebouwen. Het platform is gratis en voor iedereen beschikbaar.  

EVA:  Quick wins en langetermijnoplossingen  

EVA gaat een stap verder en is een advies op maat van het pand. “Met EVA krijgen eigenaars van een erfgoedpand een zicht op alle mogelijkheden. We maken de koppeling naar financiële haalbaarheid, kijken naar het nut van verduurzaming en stellen samen de vraag of de kostprijs effectief zal lonen. Er wordt op maat gekeken naar het gebouw zonder het erfgoed te schaden”, zegt Edith Vermeiren. Het adviesrapport start met een nulmeting gevolgd door een bezoek van een adviseur die op hetzelfde moment ook een opname neemt van het pand. Al die bevindingen worden bij elkaar gebracht in een onafhankelijk adviesrapport. Zo wordt de eigenaar zo goed mogelijk geinformeerd over de huidige situatie van het pand, de mogelijke aanpassingen en de voordelen hiervan, zowel op korte als lange termijn. Ook geeft het rapport inzicht in actuele subsidies en tips voor het aanvragen van vergunningen. Want, in tegenstelling tot wat vaak gedacht wordt, hoeft het verduurzamen van erfgoedgebouwen niet per se duur te zijn.  

“Vaak zijn zowel quick wins als langetermijnoplossingen mogelijk. Denk bijvoorbeeld aan radiatorfolie: deze kleine investering beperkt warmteverlies door de direct aangrenzende gevel tot wel 80%. Ook je verlichting aanpassen naar ledlampen kan tot een vermindering van 15% zorgen in je elektriciteitsverbruik”, zegt Edith Vermeiren. “Met langetermijnadvies doelen we op het isoleren van je pand, denk aan achterzetramen en naaddichting maar ook aan zonnepanelen, een hybride warmtepomp, enzovoorts. Er zijn ontelbare mogelijkheden”, aldus Vermeiren. Het adviesrapport EVA door Erfgoed en Visie is al mogelijk vanaf 1.500 euro.  

12 jaar aan data  
De Groene Grachten ontwikkelde de tools op basis van kennis en data die het ingenieusbureau de afgelopen twaalf jaar verzamelde in meer dan tweeduizend projecten. Directeur De Groene Grachten, Suze Gehem: “Met onze tools kan nu ook in Vlaanderen de verduurzaming van monumenten opgeschaald worden. In Erfgoed en Visie hebben we een kundige partner gevonden die onze visie deelt en net als ons gedreven is om erfgoed eigenaren te ondersteunen bij het verduurzamen.” Dankzij de doorontwikkeling van de adviestool kunnen de Erfgoed- en duurzaamheidsexperts van het Vlaamse architecten- en adviesbureau Erfgoed en Visie voortaan energiescans voor eigenaars maken, waardoor ze hun erfgoedpand professioneel en doordacht kunnen aanpakken.  

Gepubliceerd op
5 juni 2024

Alle nieuwsberichten