Kies uw gemeente
Er zijn 0 gemeenten aangesloten bij De Groene Menukaart, kijk of uw gemeente meedoet of kies voor de algemene menukaart
Kies uw type woning in Vlaanderen
Er zijn 0 gemeenten aangesloten bij De Groene Menukaart, kijk of uw gemeente meedoet of kies voor de algemene menukaart
U heeft advies ingewonnen en wilt (een deel van de) maatregelen laten uitvoeren. Er zijn een aantal stappen te nemen voor u kunt genieten van uw verduurzaamde pand. U gaat offertes opvragen waar u uit kunt kiezen, u bereidt uw pand voor op de geplande werkzaamheden en misschien is het nodig om een vergunning of toelating aan te vragen. Op deze pagina helpen we u op weg bij de uitvoering en hoe we u hierin kunnen ondersteunen.
Geen tijd, wilt u dat een professional meekijkt en/of wilt u weten of de werken vergunningsplichtig of toelatingsplichtig zijn? Erfgoed en Visie staat u als architecten – en adviesbureau, en als expert in erfgoedprojecten graag bij in het uitvoeringstraject.
Als u eerder een Advies op Maat liet opmaken, is niet enkel de technische haalbaarheid van maatregelen onderzocht, maar ook wat er juridisch en financieel mogelijk is. Op basis van het rapport bepaalt u de verdere ambities en eventueel prioritering van maatregelen. Het kan zijn dat u voor een aantal maatregelen een vergunning of toelating moet aanvragen omdat deze leiden tot belangrijke wijzigingen aan uw (erfgoed) pand.
Uw plannen hebben de meeste kans op slagen als het agentschap Onroerend Erfgoed en/of de gemeente in een vroeg stadium betrokken worden. Plan daarom een vooroverleg met de erfgoedconsulent of gemeente in. Het is aangeraden om het adviesrapport vooraf door te sturen. Aan de hand daarvan krijgen ze een eerste beeld van de gewenste ingrepen en hoe met de erfgoedwaarden rekening wordt gehouden. De erfgoedconsulent of gemeente denkt met u mee en kan u informeren over wat u nodig heeft om de vergunning of toelating aan te vragen.
Eens de ambities zijn vastgelegd en eventueel doorgesproken met de erfgoedconsulent of gemeente, kan de toelating of (omgevings)vergunning worden aangevraagd. Welke documenten specifiek nodig zijn en of de medewerking van een architect vereist is, hangt af van de uit te voeren werkzaamheden. Op het omgevingsloket en de website van het agentschap Onroerend Erfgoed kunt u hierover meer informatie vinden.
Een toelating van het agentschap Onroerend Erfgoed kan eventueel ook worden verkregen bij de aanvraag voor financiële ondersteuning. Erfgoed en Visie kan met u meedenken hoe de ondersteuning zo veel mogelijk geoptimaliseerd kan worden en u bijstaan in de opmaak van een aanvraagdossier. Hier vindt u een overzicht van de verschillende ondersteuningsmogelijkheden door het agentschap Onroerend Erfgoed.
Vervolgens dient een uitvoeringsdossier te worden opgemaakt. Daarbij worden maatregelen in een definitief ontwerp met de nodige uitvoeringsdetails uitgewerkt, een kostenraming en indien nodig een omschrijving van de uit te voeren werken opgemaakt. Het opmaken van een kostenraming moet u inzicht geven in het benodigde budget voor het uitvoeren van de maatregelen.
Eventueel zijn hierbij vooronderzoeken naar de stabiliteit of op materiaaltechnisch vlak aangewezen.
U begint met het zoeken van een aannemer die de maatregelen voor u kan uitvoeren. Het is aan te raden om bij meerdere bedrijven offerte op te vragen om prijzen te vergelijken.
Om een offerte op te maken, komt de uitvoerder doorgaans bij u langs om een inschatting te maken. Heeft u een adviesrapport? Daarin staat veel informatie die nuttig is voor de uitvoerder. Denk daarbij aan een overzicht van maatregelen die in het verleden zijn uitgevoerd en mogelijke aandachtspunten zoals vochtproblemen.
Voor historische panden, al dan niet beschermd als erfgoed, is niet elke uitvoerder geschikt. Het ontbreekt soms aan kennis over hoe er omgegaan moet worden met waardevolle constructies, materialen en afwerkingen.
Erfgoed en Visie kan u in contact brengen met uitvoerders waar wij goede ervaringen mee hebben en waarvan we weten dat ze kwaliteitsvol werk afleveren. Dit zijn vaak partijen met een brede ervaring in de restauratiesector.
Het is soms lastig om alleen op basis van een prijsofferte te beoordelen welk aannemer het meest geschikt is voor de uitvoering van de beoogde werken. Het kan helpen om referenties van andere soortgelijke uitgevoerde projecten op te vragen.
Niet alle offertes zijn hetzelfde, het kan daardoor lastig zijn om deze goed te vergelijken.
Wat zit er in de prijs en wat zijn eventuele bijkomende kosten? Voorkom dat u achteraf verrast wordt door meerwerken en maak hier ook duidelijke afspraken over.
Er dient duidelijk te zijn omschreven hoe ze de werken gaan aanpakken van start tot en met de oplevering. Maak ook duidelijk afspraken over zaken die u eventueel zelf doet zoals het voorbereiden, het afvoeren van materiaal, schoonmaak etc.
Let op de certificering en/of het keurmerk van het bedrijf. Installateurs van zonnepanelen dienen gecertificeerd te zijn. Hier vindt u een lijst met RESCert-installateurs.
U wilt informatie over de service en garanties die u krijgt na de oplevering.
Zorg voor duidelijke prestatieafspraken. Bijvoorbeeld welke isolatiewaarde wordt verwacht, uitgedrukt in de Rc waarde. Of welk vermogen hebben uw zonnepanelen? En welke garanties krijgt u dat deze prestaties ook echt gehaald worden?
Sommige premies en leningen dient u vooraf aan de uitvoering aan te vragen. Daarbij dient u de offerte van de uitvoerder mee te sturen. Controleer vooraf of alle gevraagde informatie en/of attesten correct zijn ingevuld.
Overleg vooraf waar de uitvoerder allemaal moet zijn in uw pand en zorg dat deze plekken goed bereikbaar zijn. Bescherm uw interieur en eventuele andere kwetsbare onderdelen door deze af te dekken of tijdelijk te verplaatsen.
Vaak werken uitvoerders met onderaannemers; dit is geen probleem, zorg er alleen wel voor dat het duidelijk is voor u wie uw aanspreekpunt is en de eindverantwoordelijkheid heeft over alle uit te voeren werkzaamheden en eventuele garanties op producten.
Het kan steeds gebeuren dat tijdens de uitvoering onvoorziene zaken naar boven komen die de uitvoerder en u niet voorzien hadden; dit kan voor meerwerken zorgen. Zorg dat er vooraf duidelijke afspraken zijn gemaakt hoe hiermee zal worden omgegaan.
Loop samen met de uitvoerder door het pand en neem de werkzaamheden door zoals afgesproken in de offerte. Is alles uitgevoerd zoals afgesproken?
Vraag uitleg over de nieuwe installaties. Is het duidelijk hoe u deze kunt gebruiken en onderhouden?
Zijn er werkzaamheden die nog niet zijn afgerond? Maak dan duidelijke afspraken wanneer deze worden ingepland.
Bij maatregelen zoals zonnepanelen kan u vaak via een dashboard informatie uitlezen. Dit is bij isolerende maatregelen lastiger na te gaan. Idealiter ziet u een daling op uw energierekeningen. Let hierbij wel op. Wanneer u ook andere maatregelen heeft genomen, kan dit effect hebben op elkaar en is dit vaak niet één op één af te leiden uit uw verbruik